A magyar kultúra napja a kollégiumban

„1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Az évforduló alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk évezredes hagyományainkra, gyökereinkre.”

Ezekkel a szavakkal kezdte előadását meghívott vendégünk, Bognár Cecil, a Magyar Kultúra Lovagja, aki nem mellesleg éveken át volt gimnáziumunk néprajztanára, szabadidő-szervezője, mindenki Cecil bácsija. A vele töltött egy óra alatt ízelítőt kaptunk a magyar népi kultúra számos területéből. Szőtt, hímzett terítők, tarisznyák, párnák képviselték a tárgyi kultúrát. Megnézhettük, hogyan jelennek meg a természeti motívumok a mintákban, s hogy valóban olyan-e a gránátalma belseje, mint a hímzésen található motívum. Majd a népi hangszerek bemutatására került sor. Mélyebb kapcsolatba kerülhettünk a tárogatóval, amelyről megtudtuk, a szabadság hangszereként emlegetik a Rákóczi-szabadságharcban betöltött szerepe óta, s hogy 2014-ben hungarikummá választották. Klarinétosunk maga is megszólaltathatta a hangszert. És persze végül mindenkinek jutott egy-egy kolomp, csengő, kanál, kereplő, hogy együtt is zenélhessünk.

„Ne csupán őrizője, de művelője és továbbadója is legyél múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinknek! – Az elődök lombján növekszik az erdő.”

Azt gondolom, ez a hangulatos együttlét elérte célját, és a jelenlévő diákok átérezték e fenti üzenet fontosságát. Köszönjük a lehetőséget!