Légy résen!

Ebben a tanévben a kollégiumi Tavaszi Party idén rendhagyó jellegű volt. A Magyar Cserkészszövetség két játékkal érkezett kollégiumunkba 2021. május 25-én kedden. A cserkészet a világ és Magyarország egyik legrégebbi ifjúsági mozgalma. A játékosan történő tanulás, az életre való nevelés a cserkészet alapfilozófiája már több mint 100 éve.

Mindenki jól ismeri a cserkészmozgalom jelszavát: „Légy résen”! A jelszó jelentése, hogy a cserkész mindig számadásra kész Isten előtt. („Vigyázzatok, virrasszatok, mert nem tudjátok, mikor jön el az idő!” Márk 13. 33-34) A jobb világba vetett hittel azon dolgoznak a cserkészek, hogy a társadalmat olyan életrevaló, elkötelezett, felelős, egészséges polgárok alkossák, akiknek fontos, hogy önmaguk folyamatos nevelése által az Isten felé növekedjenek.

A 10. és 11. évfolyam tanulói egy játékos önismereti és pályaorientációs pályát játszottak végig (PÁLYA-ORIENTEERING), egy kis városi kitérővel. Egy térkép segítségével kellett teljesíteni a pálya pontjait. A résztvevők minden egyes ponton az MBTI- személyiségtipológia alapján választottak a két tovább haladási lehetőség közül. A kihelyezett pontanyag segítségével döntötték el, hogy az adott dimenzió mentén melyik kategóriába tartoznak. Ily módon haladtak a pályán, és ezalatt megszületetett, hogy mely személyiségtípusba tartoznak. Végül a feladatok produktuma, valamilyen kisebb alkotás (pl. telefonjukkal készített fotó), melyekben leképezték pályamotivációjukat, jövőképüket.

A kisebbek GEOCSERO Kincskereső cserkészjátékot játszották, ahol a résztvevők hat állomásból álló akadálypályán trükkös feladatok megoldásával juthattak tovább a következőre. A feladatok megoldása mindig egy-egy szám volt, amelyből összeállt egy 4 jegyű kód, amivel majd az utolsó állomás után egy számzáras dobozt tudtak kinyitni. A játék akkor ért véget, amikor megtalálták ezt a “kincses dobozt”. A játékok közötti szüneteket cserkészjátékokkal töltötték tanulóink, ezeket a játékokat külön megköszönjük a paksi cserkésznek!
Tartalmas, vidám délutánunk a rossz idő sem tudta elrontani, még egyszer köszönjük a Magyar Cserkészszövetségnek!